Alla inlägg den 21 april 2009

Av ricardo rodriguez - 21 april 2009 23:19


Rugby är en sport som förenar styrka, kondition, snabbhet med stora delar teknik. Det spelas normalt med 15 man på plan men även 10 eller 7 mannavarianter existerar. Rugby spelas på en gräsplan stor som en fotbollsplan med två H-liknande mål.

Rugby går ut på att de 15 spelarna i laget ska ta så många poäng som möjligt genom att placera bollen bakom motståndarlagets mållinje eller sparka bollen över den tre meter höga målribban. 

Det är tillåtet att sparka, kasta och bära bollen. Eftersom bollen är oval och studsar ganska oförutsägbart försöker man fånga bollen före studs. I rugby får man inte passa bollen framåt, bara bakåt.


En match består av två halvlekar om 40 minuter vardera. Under den fem minuter långa pausen stannar spelarna kvar runt planen. 


Poäng

När bollen läggs ned bakom försvararnas mållinje är det ett försök som ger 5 poäng. Laget som tog poäng får fortsätta direkt med en målspark Bollen flyttas ut på planen och lyckas man sparka bollen över målribban får laget ytterligare 2 poäng. 

Mål efter straffspark eller droppspark, när spelaren sparkar bollen efter att den har studsat, ger 3 poäng. 


Tackling

Tvärtom vad man kanske skulle kunna tro är närkamperna är hårt reglerade. Man får bara tackla spelare som har bollen. Men man får inte lägga krokben, slå eller knuffa en motspelare. Däremot är det ok slå armarna om bollförande spelares ben eller midja och hänga sig kvar.


Framåtpass

I rugby är det förbjudet att passa framåt. Gör man det blir det motståndarnas klunga. Däremot är det ok att sparka bollen framåt och att en spelare som är längre bak springer ifatt bollen och fångar den.  


Klunga

Är ungefär som tekning i hockey och döms vid mindre förseelser. Åtta spelare i varje lag formar en klunga genom att hålla om varandras axlar i två led. En klunghalv i det lag som har fått klungan dömd till sin fördel kastar in bollen i mitten och sedan försöker spelarna fösa bollen bakåt mellan benen. Det lag som vinner bollen startar anfallet.


Ruck och Maul

Blir det när anfallet stoppas och inget av lagen har kontroll över bollen. Spelarna grupperar sig kring de två spelare som är närmast bollen.

I ruck ligger bollen på marken och spelarna får inte använda händerna utan måste sparka bollen bakåt. I maul står spelarna upp och har en slags rörlig dragkamp om bollen. I både ruck och maul måste spelarna ansluta sig till gruppen från sitt lags sida, annars blir de offside och motståndarlaget får en straffspark


Straffspark

Det lag som har fått en straffspark tilldömd kan välja att fortsätta spela för att få ett bättre läge och kunna göra ett försök. Straff kan dömas varsomhelst på planen.

Spelarna

Den stora stjärna i laget är ofta uthalven, nummer 10, som har till uppgift att läsa och dirigerar spelet. Åtta forwards, stora och kraftiga spelare, fungerar som murbräckor och ska vinna bollen i klunga. Klunghalven har bland annat som uppgift att kasta in bollen vid klunga. Lagets två centrar bör vara snabba och väl samspelta för att plocka poäng. Även de två yttrarna ska vara snabba för att ta sig runt motståndarnas försvar. Fullbacken är lagets libero som ska förhindra försök och målsparkar och dessutom följa med i anfall. 

Man får ha sju spelare på avbytarbänken. 

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se